Vuoden -38 hirsitalo ja pihapiiri. Perinnerakentamista, talon kunnostusta vanhaa kunnioittaen. Inspiraatioita, entisöintiä, näpertelyä.

torstai 16. kesäkuuta 2011

Lattianlakaisua

 Tämän viikon tavoitteena oli saada lattiat auki kammarista , tuvasta ja porstuasta. Pirtin lattia aukaistaan sitten ihan omana projektinaan kunhan nämä saadaan nyt laitettua kuntoon. Kammarin lattialautojen alta paljastui siis sahanpurua ja sen alta sammalta. Tuvassa oli hyvän ja rutikuivan näköistä kutterinpurua, mikä olisi tarkoitus käyttää uudelleen porstuan lattiassa. Ja porstuassa oli pelkästään sammalta ja turvetta! Ja joka huoneessa kaiken pölyävän moskan seassa hirvittävä määrä hiiren pesiä ja luurankoja. Aikani ihmettelin aina vaan isomman näköisiä lähes pikkurillin pään kokosia hiiren kakkoja kunnes uskalsin epäillä ääneen niiden olevan rotan kakkaroita. Pauli oli ehdottomasti alkuun sitä mieltä että ei elä rotat tämmösessä ympäristössä, kunnes porstuasta löyty yks kokonainen rotan luuranko, häntineen kaikkineen. Että on ainaki joskus elänyt!
 Kammarin ja porstuan lattiat saatiin näin pitkälle. Tuo aluslaudoitus on joistain paikoista niin harva että sitä joutuu varmaan vähän tilkitsemään, että pysyy tunkeilijat ulkopuolella. Siihen päälle pistetään paperi ja sitten puhalletaan uusi entistä ehompi eriste. Tämän huoneen lattialankut oli kuusilautaa ja Paulin mielestä niin huonossa kunnossa että niistä ei taida olla enää lattiaksi tähän huoneeseen, ne oli jo kertaalleen tätä ennen irrotettu ja naulattu takaisin ja osa oli halkeillut aika pahasti. Niiltä osin kuin puutavara pysyy ehjänä on tarkoitus käyttää kaikki uudestaan.
Tuvan lattian eristettä.
                                                            

Porstuassa.
                                                                 
Pirtin lattialla laudat pinossa ja numeroituna.
                                            
 Metsämansikat kypsyy omia aikojaan talon seinustalla meidän hikoillessa pöllyävän sammaleen seassa.

 Lattiaeristeet palautetaan luontoon tontin reunalla olevaan maakuoppaan.
Viikonloppuna täällä Turussa on lentonäytös. Tänään saimme maistiaisia tulevasta aitiopaikalta omalla tontilla. Huikeeta!

1 kommentti:

  1. Huh,rotanluuranko,tiliketkäähän hirsien välit hyvin etteivät tuu takasin.

    VastaaPoista