Vuoden -38 hirsitalo ja pihapiiri. Perinnerakentamista, talon kunnostusta vanhaa kunnioittaen. Inspiraatioita, entisöintiä, näpertelyä.

perjantai 10. toukokuuta 2013

Kevät toi maalarin

En voinut antaa periksi ajatukselle, että maali keitetään itse. Isäntä oli sitä mieltä, että taloon ajateltu keltamulta haetaan valmiina kaupasta ja piharakennuksiin harjotellaan 'omatekemää'. Mutta niin vain sain tahtoni läpi kerrankin ja ajelimma Tamminaulaan hakemaan tarvikkeita; 6 kg sinkkivihtrilliä ja 25 kg:n säkki keltamultaa. K- kaupasta haettiin 4 kg vehnäjauhoja ja 2 kg ruisjauhoja ja pari kiloa merisuolaa Vernissaa oli kotona valmiina ja vettä tulee hanasta.
Ja sitten eikun hommiin. Vanha saunan vesipata on oivallinen keittoastia, sinne tulet alle ja 30 litraa vettä kiehumaan. Kiehuvaan veteen lisättiin sinkkivihtrilliiä 3 kg ja 4,5 kg jauhoja ( jotka on ensin sekoitettu kylmään veteen). Ja sitten keiteltiin sitä puuroa pari tuntia.

Lopuksi keittoon lisättiin 12 kg keltamultaa ja reilu kilo suolaa. Vedellä jäähdyteltiin ja vihoviimeksi pari litraa vernissaa.
Ja avot! Kanalan emäntä ylpeänä esittää: kartanonkeltainen keltamulta! Mahtavan helppo sivellä ja peittää hyvin! Väri on just semmonen kuin haluttiinki!
Valmista maalia tuli arviolta 60-70 litraa, saa nähdä miten pitkälle riittää. Mutta aineksia on vielä toiseen samanlaiseen satsiin jos tarve vaatii.6 kommenttia:

 1. Toisinaan kannattaa olla sinnikäs =) Todella kaunis sävy!

  VastaaPoista
 2. Tätä siis läträsit nimipäivän kunniaksi. :) Kyllä kannatti vängätä tahtonsa läpi! Hyvältä näyttää!!

  VastaaPoista
 3. ei hyvänen aika,siellä se niinku kunnon maatalon emäntä ainaksi keittää maalia!!!mutta varmaan mukavaa,ainaki mukavan näköstä!(hellureilta oli tämä)

  VastaaPoista
 4. Onpa idyllisen ihanan näköistä touhua. Ja väri näyttää aivan tosi hienolta. Siellä näyttää olevan jo kunnon kesäkelit. Melkein käy pikkusen kateeksi (tuo keli). t. Katsu

  VastaaPoista
 5. WAU,en ikkään olis uskonu et ite keitittä maalin,upeeta...piä siä Aino pääsi ni hyvä tulee

  VastaaPoista
 6. Kiitoksia kannustavista kommenteista! Kieltämättä tuli vähän 'kylähullu noita-akka'-fiilis noitten myrkkymerkkipussien ja pahanhajuisen höyryävän padan vieressä. Mutta eipä tuo tannut suurta huomiota herättää , jos naapuritkin lukee blogista että maali on otsetehtyä ;)

  VastaaPoista