Vuoden -38 hirsitalo ja pihapiiri. Perinnerakentamista, talon kunnostusta vanhaa kunnioittaen. Inspiraatioita, entisöintiä, näpertelyä.

torstai 15. marraskuuta 2012

Askartelua

Kesällä vietiin pari vanhaa koulunkaappia vajaan odottelemaan paikkaansa talossa ja nyt saatiin eteiseen sen verran raivattua tilaa, että saatiin toinen mahtumaan sisälle. Pari päivää sitä joutui kuivattelemaan, että ovet aukesi; vajassa kun on niin kosteaa, että puiset kalusteet turpoavat. Olisi kai syytä vaan tehdä tilaa sille toisellekin, ettei turpoa pilalle...
 


Kaappia ei ole tarkoitus alkaa kunnostelemaan milläänlailla, mielestäni vähän kulahtanut lakkapinta riittää mainiosti. Sen verran kuitenkin puiset hyllylevyt olivat tikkuiset ja pinttyneen lian peitossa, etten niille suoraan halunnut liinavaatteita laittaa. Paketoin siis hyllyt vanhaan malliin hyllypaperilla, jota etsintöjen jälkeen löysin Clas Ohlssonilta.

Ja niin sain viimein liinavaatteet ja pyyhkeet muuttolaatikoista kaappiin. Kivaa!


 Nyt kun asutaan pihapiirissä, missä on navetta, olen alkanut harmittelemaan, ettei tonttuja oikeasti ole olemassa. Mikä olisikaan ihanampaa, kuin navettatonttu, joka touhuilisi navetassa ja pitäisi siellä paikat järjestyksessä.  Mutta kun ei kerran oikeita tonttuja, niin ripustin keinutontun navetan ikkunaan kiikkumaan. Pitäköön se silmällä navetan ja pihan touhuja.
Navetan ylisiltä raahasin potkukelkan lyhdyn ja kanervaruukun telineeksi. Traktoritallin katossa on ihan oikea "vesikelkka", mutta sitä en saanut omin voimin sieltä alas. Jokohan nyt olis tarpeeksi syksy, että Pauli suostuisi sen ottamaan alas?

 Tein pienen retken kotimetsään ja keräsin jäkälää.  Koivun oksista taittelin renkulan ja rautalangalla sidoin jäkälätupsuja siihen.
 Ja hupsista! Siitähän tuli kranssi. Ja kaikki tarvikkeet löytyi kotoa!


 Omin luvin hakkasin pienen naulan meidän uuteen ulko-oveen ja ripustin kranssin siihen. Saa nähdä mitä isäntä siihen sanoo kun palaa töistä kotiin... Aitan uumenista löytyneistä pesusoikoista tulee jalka ulkokuuselle tai kuusenoksille. Perunavakkaan voisi tehdä vaikka asetelman joulutähdestä.Pärekoreja on aitassa kaikenkokoisia ja -kuntoisia. Tässä parhaiten säilyneitä. Yksi kannellinen iso kori odottaa vielä tyhjennystä ja pesua. Se oli täynnä kankaita. Mahtaakohan niissä olla jotain säilyttämisen arvoista...

2 kommenttia:

  1. Onpa upeat kaapit ja paljon upeita aarteita löytyy teidän rakennuksista!

    Tonttu on hauska :).

    VastaaPoista