Vuoden -38 hirsitalo ja pihapiiri. Perinnerakentamista, talon kunnostusta vanhaa kunnioittaen. Inspiraatioita, entisöintiä, näpertelyä.

tiistai 23. elokuuta 2011

Omanmaan omppupiirakkaa

Elokuun illat on ihania. Kesän lämpö viipyilee vielä, mutta illalla on pimeää. Juotiin iltakahvia portailla, tuoksuu omena. Omien puiden omput alkaa kypsyä, pudokkaista tehtiin piirakkaa ja huomenna keitän kattilassa eka satsin hilloa. Joku päivä pitäis kerätä pari saavillista ja viedä tuoremehuasemalle.
Hirsimestari kävi tutkimassa yläkerran lahohirttä, eikä ollut moksiskaan. Totesi, että vaurio on varsin pinnallinen ja korjattavissa ilman että koko hirttä tarvii vaihtaa. Pehmennyt puu kaivetaan pois ja siihen veistetään tilalle uutta.
Keittiöstä raahattiin puuliesi ulos ja lattialaudat on purettu ja putsattu pinoon olohuoneeseen. Siellä ois nyt pariksi illaksi purusavottaa tiedossa. Löytyykö vapaehtoisia? Puruimuri alkaa kuulostaa väsähtäneeltä ja imeekin huonosti, taitaa vetää viimeisiään. Menee varmaan lapiohommiksi.
Kirpputoreilta ollaan metästetty ovenkahvoja. Tamminaulasta löyty hyvä satsi oikenlaisia;jokunen vielä puuttuu, joten etsinnät jatkuvat. Sieltä ostettiin myös yksi väliovi ja puuhellaan luukut. Ja mä sain kaksi säkillistä herkullisenvärisiä matonkuteita. Niistä valmistuu iltapuhteella virkattuja mattoja ja koreja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti